Fork me on GitHub

Smernice za prispevke v skupnosti Open Data Slovenija

Spodnji zapis predstavlja smernice in dobre prakse do katerih smo prišli skozi naše napake in opazovanje dobrih praks in napak podobnih skupnosti v tujini. Osnovna ideja je, da se splača pogovarjati in komu povedati kaj želiš naredit, preden na programiranju zgubiš teden ali več časa. Če gre za kakšne splošne podatke je velika verjetnost, da jih je kdo že pridobil ali pa je del naloge že naredil.


Komunikacija


Podatki

V primeru, da imaš podatke, ki so v obliki enkratne baze, ti priporočamo da jih objaviš na kakšnem Github ali Bitbucket repozitoriju. S tem se boš izognil problemom z gostovanjem čez nekaj let. V primeru, da rabiš pomoč z gostovanjem se nam javi na listo in bomo uredili mirror.

Za podatke je idealno, če:


API

API lahko omogoča lažji dostop npr. mobilnim napravam do fiksnih podatkov ali pa predeluje druge strani (npr. HTML) v REST/JSON obliko s katero je iz mobilne aplikacije lažje delati.

Za API je idealno, če:


ZDIJZ

V Sloveniji imamo zakon Zakon o dostopu do informacij javnega značaja, ki omogoča, da določene informacije iz področja javne uprave zahtevaš v računalniško berljivi obliki. Zgornja povezava je dober vir začetnih informacij. V primeru vprašanj in težav pa se prav tako lahko javiš na naš dopisni seznam in morda ti bo lahko kdo pomagal.

Ko enkrat pridobiš podatke na podlagi ZDIJZ, jih lahko v večini primerov javno objaviš, da ne bo potrebno naslednjemu razvijalcu še enkrat iti skozi postopek uradnega zahtevka.